Program facturare
Noi 07 2013

Facturarea in moneda straina

by admin in Blog with 0 Comments

Euro_vs_Dollar[1]Facturarea in orice moneda straina, potrivit art.155 aliniatul 22 din Codul Fiscal, este permisa cu conditia ca valoarea TVA sa fie exprimata in lei.

Valoarea taxei colectata poate fi exprimata intr-o alta moneda, acesta urmand a fi convertita in lei utilizand ultimul curs valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei conform  art. 139^1 din Codul Fiscal.

De asemeni, potrivit Codului Fiscal, factura poate fi emisa in orice limba dar la solicitarea organelor de inspectie aceasta trebuie tradusa in limba romana.

 

grafic-becAvantajele facturarii in moneda straina

Principalul avantaj al facturarii in moneda straina este ca o data cu cresterea cursului valutar, automat cresc si preturile finale in lei, nefiind nevoie ca la anumite perioade de timp sa modifici preturile in functie de inflatie.

Cel mai recomandat este sa folosesti facturarea in moneda straina atunci cand furnizorii tai factureaza la randul lor in moneda straina. De preferat in Romania este sa folosesti euro (EUR) sau dolari americani (USD), pentru ca lumea este mult mai familiarizata cu aceste monede.

Totusi, pentru anumite categorii de produse/servicii, mai ales cele destinate consumatorului casnic, chiar daca furnizorii tai emit facturi in euro, e mai potrivit sa afisezi preturi si sa facturezi in lei.

 

Dezavantaje

Asa cum cursul valutar poate sa creasca, el poate sa si scada. In acest caz, daca scaderea este semnificativa si de lunga durata, facturarea in moneda straina reprezinta un dezavantaj.

Un alt dezavantaj al facturarii in alta moneda il reprezinta diferentele de curs din momentul achizitionarii de la furnizor a produselor si momentul facturarii catre client. Daca diferenta este cu plus, atunci e avantaj, daca e mult cu minus, reprezinta dezavantaj.

Oricum, chiar daca leul a avut si perioade mai bune cand a crescut in comparatie cu EUR si USD, pe termen mediu si lung, leul s-a depreciat continuu in ultimii ani, astfel ca facturarea in alta moneda devine un avantaj demn de luat in calcul.

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*